ekonom lonec
Članki Uncategorized

Dober Ekonom lonec – lonec na pritisk

KRATKA ZGODOVINA

Ali veste, kako dolgo človeštvo že pozna in uporablja ekonom lonec? Bi ugibali? Morda ne boste verjeli, vendar se je prvi predhodnik modernega ekonom lonca pojavil že v 17. stoletju! Takratni lonci so bili seveda precej drugačni od današnjih, prav tako pa še niso bili namenjeni širši uporabi. Prvi ekonom lonci za množično domačo uporabo so se pojavili šele približno 250 let kasneje – v obdobju med 1. in 2. svetovno vojno.

Le kdo še ni slišal za ekonom lonec? Najbrž se še dobro spomnite, kako so z njim vaše mame ali celo babice kuhale ričet, golaž  ali krompir. Dandanes ekonom lonce še vedno uporabljajo številni vrhunski kuharji, saj v njihovo kuho prinašajo številne prednosti. Kako dobro pa vi poznate njihovo delovanje? V nadaljevanju vam razkrivamo vse zanimive skrivnosti ekonom loncev, da boste tudi vi lahko z njimi kuhali kot pravi vrhunski kuharji!

IZUMITELJ

Kdo je po vašem mnenju odgovoren za izum ekonom lonca? Najbrž je bil kuhar, kajne? Nikakor – celo daleč od tega! Prvega predhodnika modernega ekonom lonca je namreč izumil znameniti francoski fizik in matematik Denis Papin. Njegovi izumi pa niso služili le kuhinjam, temveč tudi industriji na splošno, saj je Papin izumil tudi enega izmed prvih parnih strojev.

PREDNOSTI UPORABE EKONOM LONCA

Vsi torej vemo, da je ekonom lonec lahko zelo koristen pripomoček v kuhinji, saj ga s pridom uporabljajo tudi številne vrhunske kuhinje po svetu. Kaj pa pravzaprav sploh so prednosti uporabe ekonom lonca?

Primarna prednost je gotovo prihranek časa, saj se hrana v ekonom loncu skuha precej hitreje kot v običajnem loncu. Zaradi skrajšanega časa kuhanja posledično porabimo tudi manj energije za kuhanje, v hrani pa ostane tudi več hranljivih snovi ter izvornih okusov in barv. Zveni odlično, kajne?

KAKO DELUJE EKONOM LONEC

Kuhanje v ekonom loncu torej prinaša številne prednosti, ki so posledica skrajšanega časa kuhanja. Zakaj pa kuhanje v takšnem loncu sploh  zahteva manj časa? Pripravite se za malce osnov fizike – tekočine, ki so pod večjim pritiskom, zavrejo pri višji temperaturi kot običajno. Kaj ima to opraviti z ekonom loncem?

VIŠJA TEMPERATURA

Poseben pokrov ekonom lonca omogoča, da pritisk znotraj lonca naraste, vsebina lonca pa se posledično seveda kuha pod večjim pritiskom. Ker je pritisk večji, voda v loncu ne zavre pri običajnih 100 stopinjah Celzija, temveč šele pri višji temperaturi. To pa omogoča, da se tudi hrana kuha na višji temperaturi, kar seveda občutno skrajša čas kuhanja. Preprosto, kajne?

VRELIŠČE VODE

Pritisk v ekonom loncu torej zviša vrelišče vode, kar omogoča kuhanje pri višjih temperaturah. Za koliko pa se spremeni vrelišče vode? V večini ekonom loncih je pritisk tolikšen, da voda zavre šele pri 120 do 125 stopinjah Celzija. Najbrž niste vedeli, da lahko voda zavre tudi pri več kot 100 stopinjah…

PRITISK V EKONOM LONCU

Kako visok pritisk pa potrebuje ekonom lonec, da vrenje vode zadrži vsaj do 120 stopinj Celzija? Običajni ekonom lonec ustvari pritisk, ki je za eno atmosfero višji od običajnega zračnega pritiska. Za ljubitelje fizike – to pomeni, da je približno 100.000 Pascalov nad običajnim zračnim pritiskom.

ČASI NAŠIH MAM

Tako je bilo vsaj v časih naših mam, saj so bili ekonom lonci takrat precej bolj preprosti in niso omogočali številnih nastavitev (ali prav dosti varnosti). Današnji ekonom lonci večinoma omogočajo več različnih nastavitev pritiska, prav tako pa so popolnoma varni, saj vsebujejo več zaščitnih ventilov, ki preprečujejo nesreče.

O NADMORSKI VIŠINI IN EKONOM LONCU…

S pritiskom in uporabo ekonom lonca je povezana še ena zanimivost, ki se tiče nadmorske višine. Že prej smo ugotovili, da je vrelišče vode povezano s pritiskom – pritisk pa je povezan tudi z nadmorsko višino.

Na višjih nadmorskih višinah je zračni pritisk nižji, zato voda  zavre pri nižji temperaturi od običajne, kar planincem, alpinistom, reševalcem in podobnim pogosto malce oteži kuhanje v gorah, saj voda enostavno ne doseže dovolj visoke temperature, preden zavre in se spremeni v paro. Ali ste vedeli, da znameniti himalajski šerpe zaradi tega pogosto uporabljajo ekonom lonce za kuhanje v visoko ležečih taborih?

KJE KUPITI DOBER EKONOM LONEC?

Dober ekonom lonec po izjemno ugodni ceni lahko vedno najdete v spletni trgovini LITIPAJA.EU

Ekonom lonce si lahko ogledate na povezavi: Ekonom lonci

Related posts

Leave a Comment