dobra ponev
Članki Uncategorized

Katera je kvalitetna, dobra ponev?

Dobra ponev? Vsak se je že soočal s tem vprašanjem in poizvedoval pri drugih kaj priporoča. V nadaljevanju vam ponujamo v branje nekaj vrstic o tem kaj dejansko pomeni dobra ponev.

Za bogate ameriške palačinke in tartine so na primer odlične manjše in globlje ponve, za palačinke in kratko pečenje se zelo pogosto uporabljajo tudi plitke ponve iz tanjšega litega železa, zelo pogosto se uporabljajo tudi litoželezni woki, če pa želite najbolj univerzalno, najbolj vsestransko različico, MVP-ja kuhinjske posode, kupite univerzalno gus ponev, ki ima na drugi strani prijemalo in poleg dolgega ročaja tudi pokrov.

Kaj omogoča dobra ponev?

Litoželezna ponev lahko nadomesti vse druge ponve, ponve za žar in pladnje ter vam omogoča odlično pečen zrezek, da se vaš počasi pečen piščanec stopi v ustih, da vam pečena hrana postane hrustljava in da hitro in enostavno spečete celo kruh in pico. Ja, gus ponve niso samo za zrezke, v njih lahko pečemo, dušimo, cvremo. Z eno posodo bo vaša kuhinja postala steakhouse, picerija, pekarna in kreativni laboratorij za široko paleto klasičnih in inovativnih jedi.

Lava je turški proizvajalec z več kot 40-letnimi izkušnjami pri proizvodnji litoželeznih posod. Vsak kos se preveri posebej in preizkusi v tovarniški testni kuhinji. Rezultat so lepo oblikovani modeli, katerih priljubljenost zaradi kombinacije zmerne cene (za polovico cenejša od najdražjih blagovnih znamk na trgu) in visoke kakovosti hitro narašča.

Zakaj je litoželezna ponev tako pomembna v kuhinji?

Lito železo je izredno gost in odporen material, ki fantastično zadržuje toploto. Zaradi tega so te ponve skoraj večne. Na običajnem štedilniku in v domači pečici lahko razvijate visoke temperature ter pečete pri stabilni temperaturi, kar omogoča hitrejše in boljše kuhanje, ne da bi morali nenehno nastavljati plamen in premikati ponev. Zaradi litega železa je ta posoda enako primerna za kuhanje na plamenu in v pečici.

Kako pripraviti ponev iz litega železa?

Če želite izkoristiti potencial posode, jo morate pripraviti za kuhanje. Ponev postavite na največji ogenj in pustite, da se čim bolj segreje, mora zažareti. Odstranite vročo ponev z ognja in jo namastite, tako da jo dobro podrgnete s krpo ali kuhinjskim papirjem, namočenim v olju. Lahko uporabite olje, katerega želite, toda najbolj varna so tista z nevtralnim okusom in več točkami za dimljenje – kot je repično ali sončnično olje. Namaščeno ponev vrnite na zmerno toploto in pustite, da se segreva približno 10 minut, oziroma dokler se maščobna plast ne vpije in popolnoma posuši. V tem postopku bo tanka plast olja postala tanka plast polimeriziranega olja, kar je ključna razlika. Ko se olje polimerizira, ustvari mikroskopsko plast, ki se prilepi na kovino in posodo hrani tako kot plastična folija hrani hrano. V dobro pripravljeni ponvi se hrana ne drži in njene površine ni mogoče poškodovati.

Dobra ponev – litoželezna ponev

Če želite izkoristiti potencial posode vam priporočamo nakup kvalitetne litoželezne ponve v spletni trgovini.

Kako vzdrževati litoželezno ponev?

Govorice, da se litoželeznih ponev ne sme prati z gobami in detergenti za posodo, je pogost mit. Ponev, ki jo redno in pravilno vzdrževana (zgoraj opisani postopek) in segrevana (ponev moramo segrevati vsaj 10 minut, preden začnemo na njej kuhati), zaščitimo s plastjo polimeriziranega olja, ki ga detergenti ne morejo kar tako raztopiti. S pranjem posode boste ostanke hrane in olja odstranili od kuhanja, ne da bi poškodovali njegovo površino. Edinega, česar ne smete storiti, je, da ponev namočite v vodo in jo operete v pomivalnem stroju. Še vedno toplo ponev po kuhanju obrišite s kuhinjskim papirjem in odstranite vse, kar je ostalo na njej. Nato jo lahko operete v topli vodi in detergentu, takoj jo posušite s krpo ter ponovno ogrejete in namastite. Od pranja do ponovne priprave posode naj mine čim manj časa. Upoštevajte teh nekaj pravil in svojo najljubšo gus ponev boste lahko prepustili svojim potomcem v odličnem stanju.

Kaj lahko skuhate v eni litoželezni ponvi?

Dobesedno na stotine jedi. Če radi kuhate, potem je težko da bo litoželezna ponev sploh pristala v omari. V gus ponvi lahko seveda spečete zrezek, burgerje in ribe, vendar bo to delovalo veliko bolje kot pločevina tudi za večje kose mesa, kot je cel piščanec, za pice in enostavnejši kruh, za pečenje zelenjave za priloge in solate, testenine, omlete in fritate, paniranje in cvrtje, pa tudi za sladice, kot so pite, sladke galete in palačinke. Izbrali smo nekaj preizkušenih receptov, ki kažejo, kako lahko ena posoda na nešteto načinov spremeni vašo kuhinjo.

Najboljša litoželezna posoda

Najboljša litoželezna posoda ostane v uporabi vse življenje. Priporočamo nakup najboljše litoželezne posode po zmerni ceni.

Related posts

Leave a Comment